Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Charlotta Larsdotter, direktör för vårdcentralerna Bra liv, hur stor andel av länsinvånarna som testat sig som fått beskedet att de har covid-19. Foto: SVT/Johannes Tolf

Rekordhögt tryck på covid-provtagningen

Publicerad

Just nu är det rekordmånga länsbor som testar sig för covid-19 och antalet som är konstaterat smittade är också på en rekordnivå. Läget väntas kulminera i mitten av månaden.

Trycket på länets vårdcentraler är högt på grund av den ökade smittspridningen av covid-19 som innebär att tusentals länsbor med misstänkta corona-symptom testar sig.

– Det är rekordmånga och det är rekordmånga som också har covid, säger Charlotta Larsdotter som är direktör för vårdcentralerna Bra liv.

I klippet ovan berättar hon hur stor andel av länsinvånarna, som testat sig, som har fått beskedet att de har covid-19.

Slitigt för personalen på vårdcentralerna

Ökad provtagning i kombination med ett intensivt vaccinationsarbete medför även att arbetstrycket för personalen på regionens vårdcentraler är mycket högt. Till skillnad från Iva som stundtals haft lugnare perioder under pandemin har trycket på vårdcentralerna varit konstant högt sedan slutet av december 2020 när vaccinationsarbetet inleddes.

– Det är utmanande för våra medarbetare, berättar Charlotta Larsdotter.

Även fler som sjukhusvårdas

Det senaste dygnet har det skett en stor ökning av antalet covidsmittade som får vård på sjukhusen i länet. Under tisdagen rapporteras om 34 personer som får vård, det är sex fler än under måndagen. Sex personer intensivvårdas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet