Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Magnus Trofast, verksamhetschef för operation/iva på Ryhov, berättar att det är tungt att behöva kalla in nyårsledig personal. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ryhov öppnar covidavdelning – personal kallas in från ledighet

Uppdaterad
Publicerad

Trycket från covid-patienter har ökat så mycket att Ryhov nu öppnar en specialavdelning för covid-iva. Även operationsavdelningen kommer att påverkas.

Antalet covidpatienter ökar kraftigt och trycket har inte varit så här högt sedan i maj. Därför öppnar nu Ryhov en egen avdelning för smittade och antalet planerade operationer kommer att minska från och med nästa vecka eftersom personalen behövs på covidavdelningen.

– Vi ser en tydlig ökning av smittspridningen i Jönköpings län, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig. Det är en fortsatt stor efterfrågan på provtagning och länets vårdcentraler har en intensiv provtagningsverksamhet.

”Bister stämning”

Specialavdelningen innebär fyra nya platser och är en dubblering av platserna på sjukhusets covid-iva. Det här innebär att personal kommer att beordras in från nyårsledigheten.

– Det är många som planerat att vara lediga nu under nyårshelgen, så det är lite bister stämning nu, säger Magnus Trofast, verksamhetschef för operation/iva på Ryhov.

Han uppmanar länsborna att vara försiktiga under nyårshelgen för att inte belasta vården än mer.

– Ta det försiktigt med fyrverkerier med mera.

25 covidpatienter på sjukhusen

I dag torsdag får 25 patienter sjukhusvård för covid-19 i regionen. Sju av dem vårdas på iva. Både Höglandssjukhuset och Värnamo sjukhus klarar i dagsläget av trycket av covid-patienter.

Enligt Folkhälsomyndighetens preliminära analys av data ökade antalet covid-19-fall med 14 procent i landet under förra veckan jämfört med veckan innan. Av de bekräftade fallen var 36 procent ovaccinerade.

Omikronfallen

Andelen fall av omikron stiger också och väntas fortsätta öka enligt Folkhälsomyndigheten. Men det är stora skillnader i landet.

I Jönköpings län var det färre än tio procent av de bekräftade fallen som var omikron under vecka 51. Att jämföra med exempelvis Kalmar län där 70 procent av de smittade hade omikronvarianten.

Märks även på akutkliniken

Även på akutavdelningen på Länssjukhuset Ryhov har de märkt av en ökad tillströmning av covidpatienter och har sedan tidigare bemannat upp extra under jul och nyårshelgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet