I klippet berättar Mikael Holmstrand initiativtagare till Renoveringsindex vad kan ligga bakom att det renoveras mer under coronapandemin. Foto: Fredrik Weibull/ SVT. Hasse Holmberg / TT

Renoveringsboom under coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har inneburit en renoveringsboom i Småland. En förklaring tros vara att fler har spenderat mer tid i hemmet under virusutbrottet.

– Det är positivt att det renoveras mycket, vi behöver ju hålla Sverige igång. Det har varit negativt inom vissa sektorer men då är det positivt att vissa går bra, säger Mikael Holmstrand som är initiativtagare till Renoveringsindex.

Fler renoverar under coronapandemin

Under mars, april och maj i år omsatte handeln med bygg- och vvs-varor, färg och elartiklar cirka 1,4 miljarder kronor i de tre Smålands länen.

Corona Jönköping

Det innebär att Renoveringsindex steg med 12,5 procent Jönköpings län, 10,8 i Kalmar län och 17,5 i Kronobergs län under mars-maj i år om man jämför med samma period förra året.

– Det är framför allt utomhus-relaterad renovering, det har väl att göra med årstiden. Många har jobbat hemifrån under våren och man har sett behovet av att renovera altanen, fasaden eller uthuset, säger han.

”Semesterkassan har återinvesterats i fastigheten”

Finns det en risk att folk renoverar för mycket nu med tanke på den osäkra framtiden?

– Vi ser inte den risken, utan vi tror att det är ganska många semesterkassor som har återinvesterats i fastigheter i ställe. Man såg nog ganska tidigt att sommaren kommer att bli annorlunda, säger Mikael Holmstrand.

Reniveringsindex

Renoveringsindex är ett unikt index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet väger samman statistik från Skatteverket om utnyttjat rot-avdrag samt SCB:s siffror om handel med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar. Siffrorna kan revideras i efterhand och är preliminära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet