Vetlanda ridklubbs ordföranden Annika Aronsson hoppas på en satsning på klubben. Foto: SVT

Ridklubbens önskelista: nytt ridhus och renoverade lokaler

Publicerad

Vetlandaortens ryttarförening, som firar 70 år, har gamla och slitna lokaler som är i stort behov av upprustning. Klubben hoppas på ekonomiskt stöd från både kommun och näringsliv.

– Vi vill fortsätta att kunna stå i framkant i Sverige, säger ordföranden Annika Aronsson.

Föreningen har beviljats EU-pengar för att ta in en konsult som ska besiktiga anläggningen. Efter det kommer en plan tas fram för hur anläggningen ska utvecklas för att klara framtiden. Men redan nu så har de ansvariga i föreningen identifierat de största bristerna.

– Mest akut är stallarna i ridskolan och att vi saknar bra omklädningsrum för personal och elever. Det tycker man nog att vi ska kunna erbjuda när man har elever som kommer hit, säger Annika Aronsson.

Bygga boxar

I ridskolestallet finns i dag spiltor, men lagkraven skärps nu och då måste dessa byggas om till boxar.

– Sedan vill vi ha uppstallningsspiltor så att vi kan visa eleverna sadling och annat. Sedan vill vi ha duschspiltor för hästarna. Det är viktigt att även hästarna får en bra friskvård, säger verksamhetschefen Susanne Häggquist.

Vetlandaortens ryttarförening är en flitig arrangör av tävlingar och i sommar kommer Ponny-SM att hållas på anläggningens utomhusbana. I dagsläget har föreningen två ridhus, ett byggt 1955 och ett på 1980-talet. Dessa uppfyller dock inte kraven för större nationella inomhustävlingar och därför behövs på sikt ytterligare ett ridhus på området.

– Vi har en stor tävlingsverksamhet och en stor ridskoleverksamhet och vi vill fortsätta att kunna leverera, säger Annika Aronsson.

Stora framtida investeringar

Föreningens önskemål kommer att kräva stora investeringar om de ska bli verklighet.

– Vi får titta brett på det här. Både näringsliv, stiftelser och kommunen behöver nog vara inblandade, säger Annika Aronsson.

Maria Brihall, som företräder partiet Vetlanda Framåtanda, är ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Hon menar att klubben får söka investeringsbidrag, men kommunen skulle kunna stötta på fler sätt.

– Föreningen får ansöka hos kommunstyrelsen om ett lån där kommunen går in som borgenär, det vet jag att kommunen är beredd att göra. Vi ser nyttan klubben gör och att det är en stor tjejidrott och det måste vi värna om, säger Maria Brihall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer