Rikspolischefen om passköerna: ”Borde gjort det ännu bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Det borde aldrig ha kunnat bli så svårt att få tag i en tid för passansökan som det är nu. Det säger rikspolischef Anders Thornberg som besökte Jönköping på onsdagen.

I nuläget är det först i november som det finns lediga tider för att ansöka om ett pass i hela Jönköpings län. För många är det alldeles för sent då sommarsemestern passerat sedan länge då. Rikspolischef Anders Thornberg är självkritisk till att det blivit så här.

– Det är allvarligt. Det är polisens uppgift att leverera pass när svenska medborgare behöver det. Under pandemin har passförnyelsen gått ner och vi har händelsen i Europa. Men det spelar ingen roll, polisen måste kunna leverera bättre.

Borde ni ha varit mer förutseende kring det här?

– Ja, om vi ska vara självkritiska så borde vi ha gjort det ännu bättre.

I samband med besöket i Jönköping så träffade Anders Thornberg olika delar av verksamheten i södra Vätterbygden. Bland annat har mötet med anställda gett en än starkare signal att jobba mer med lagstiftning och dialog med andra myndigheter för att underlätta utredningsarbetet.

I klippet berättar Anders Thornberg om vad som nu görs för att korta passköerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.