I Gislaved har räddningstjänsten fått bygga nya vallar under torsdagen för att stoppa vattnet. Foto: SVT

Risk för höga vattenflöden – i Nissan står träden i vatten

Uppdaterad
Publicerad

Flera verksamheter, bland annat Industrimuseet i Gislaved, hotades under torsdagsmorgonen av översvämning när en vall brast.

– Vi har väldigt höga vattennivåer och i morse höll inte barriärerna som vi byggt, säger Jonas Björkström, yttre befäl vid räddningstjänsten i Gislaved.

Den senaste tidens regn har lett till ovanliga höga vattennivåer i Jönköpings län. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för mycket höga vattenflöden i Nissan i Jönköpings län.

I Gislaved har räddningstjänsten byggt barriärer som ska hindra vattnet i Nissan att rinna in i byggnader, men under morgonen kom samtal från fastighetsägaren om att vallarna brustit.

Översvämning i Jönköpings län

Vallarna brast

Vid 11-tiden på torsdagen meddelade räddningstjänsten att läget var under kontroll.

– Vi har lyckats hindra vattnet från att stiga och byggt upp barriärer även invändigt, säger Jonas Björkström, yttre befäl vid räddningstjänsten i Gislaved.

Har det kommit in något vatten i byggnaden?

– Nej det har det inte och nu har vi även byggt barriärer där.

Översvämmade vägar

Under onsdagskvällen fick infarten till Hillerstorp, väg 151, i Gnosjö kommun stängas av på grund av högt vattenstånd. Den kunde öppnas dagen därpå.

Här är ett klipp från Ryd längs med Nissastigen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämning i Jönköpings län

Mer i ämnet