Hastigheten på flera tågsträckor kommer att sänkas de kommande dagarna då det finns risk för så kallade solkurvor, där metallen blir mjuk. Foto: TT

Risk för solkurvor – kan bli förseningar i tågtrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Det är risk för solkurvor på flera sträckor på järnvägen i Småland och därför har Trafikverket nu beslutat att sänka hastigheten de kommande dagarna. Det gör att flera tåg kan blir försenade och vissa avgångar kan komma att ställas in.

Störst är sänkningen på sträckan Hultsfred-Berga där hastigheten sänks från 100 till 40 kilometer per timme. På de flesta andra sträckor i Småland handlar det om en hastighet sänkt från 100 ned till 80 kilometer i timmen. Orsaken är att SMHI nu varnar för extrem sommarvärme de närmaste dagarna.

Solkurvor är ett vanligt problem på sommaren. Det är den höga temperaturen som gör att metallen i rälsen utvidgas och utsätter spåret för höga tryckspänningar. Enligt Trafikverket är det vanligt att vibrationer och krafter från kommande tåg utlöser en solkurva.

– Sänker man hastigheten blir inte krafterna i spåret så stora och risken minskar. Vid lägre hastigheter är det också lättare för lokförarna att upptäcka om det uppstått solkurvor, säger Per Wellberg, på Trafikverket.

De här tågen berörs:

19 juli från klockan 11.00 – 23.59:

Hastigheten sänks från 100 km/tim till 80 km/tim på sträckan Hultsfred – Berga

20-21 juli från klockan 11.00-23.59:

Hastigheten sänks från 100 km/tim till 40 km/tim på sträckan Hultsfred – Berga

Hastigheten sänks från 100 km/tim till 80 km/tim på följande sträckor:

Månsarp- Vaggeryd

Värnamo-Landeryd

Landeryd-Torup

Nässjö-Vetlanda

Eksjö-Hultsfred

Berga-Oskarshamn

Blomstermåla-Berga

Kalmar södra-Blomstermåla

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.