26-årige Robin var inlåst i ett boende i skogen. Nu kräver hans förvaltare ett skadestånd på två och en halv miljon kronor. Foto: Privat/SVT

Robin hölls inlåst i ett hus i skogen – kräver staten på miljonskadestånd

Uppdaterad
Publicerad

79 månaders oriktigt frihetsberövande bör leda till ett förhöjt skadestånd från staten på 2,5 miljoner kronor. Det skriver förvaltaren för funktionshindrade Robin som hölls inlåst på ett isolerat LSS-boende i Gnosjö, i en anmälan till JK.

Uppdrag granskning kunde förra året berätta hur 26-årige Robin, med diagnosen autism, hölls inlåst i ett LSS-boende i skogen i Gnosjö kommun. Han sov på en häktesmadrass på golvet i ett rum där han gnagt sönder fönsterkarmarna.

Trots att man inte får låsa in personer utan lagstöd, hävdade kommunen och Inspektionen för vård och omsorg i Sydöst att Robin var ett undantag och behövde låsas in för sitt eget bästa.

Bakom stängda dörrar

– Jag önskar att man tog mer hänsyn till vad Robin själv vill, sa Robins syster Jessica till Uppdrag granskning då.

Efter sex år i huset fick Robin flytta därifrån.

Frihetsberövad utan lagstöd

Justitieombudsmannen har i efterhand konstaterat att Robin under större delen av dygnet var inlåst på det tidigare LSS-boendet och skriver: 

“Det innebär att brukaren har varit frihetsberövad utan lagstöd i flera år. /.../Gnosjö kommun förtjänar allvarlig kritik för att detta har kunnat ske.”

Fallet måste betraktas som ”unikt”, menar förvaltaren, som bland annat hänvisar till JO:s skarpa kritik mot kommunen i fjol och SVT:s granskning.

Robins förvaltare skriver att anledningen till att man kräver ett så högt skadeståndskrav är att man lutar sig mot det stora lidande som Robin utsattes för samt den långa tid som han satt inlåst.

Robin har nu fått ett nytt boende, där han får träffa besökare, har en sover i en vanlig säng, har tillgång till sitt eget kök och kan åka på utflykter. Se klipp nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakom stängda dörrar

Mer i ämnet