Hör sjuksköterskorna Fredrik Andersson och Catarina Alkemark om varför Ryhovs covid-IVA har bäst överlevnad i hela landet. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Ryhovs covid-IVA har bäst överlevnad i landet

Uppdaterad
Publicerad

På Jönköpings covid-IVA överlever störst andel patienter i hela Sverige. Och Värnamo är tredje bäst i landet.

Av de patienter som läggs in på covid-IVA på Ryhov i Jönköping avlider 6,2 procent och i Värnamo är motsvarande siffra 10,2 procent. Dödstalen utgår från hur patienten klarar sig inom 30 dagar efter att ha skrivits in på IVA.

Gällivare ligger på 5,1 procent men om man tar hänsyn till sjukdomstillståndet när patienterna läggs in på covid-IVA så har Jönköping bäst så kallat riskjusterat värde i landet, 0,35.

”Väldigt stolta”

Gällivare ligger på 0,36 och Värnamo på 0,52 vilket är tredje bäst i hela landet. Riksnittet är 1,31.

– Vi är väldigt stolta över det här men vill också lyfta vårdavdelningarna dit patienterna kommer efter att ha varit på IVA som gör ett fantastiskt jobb vilket också påverkar vårdresultatet, säger Catarina Alkemark, sjuksköterska på covid-IVA på länssjukhuset Ryhov.

I klippet hör du medarbetare på covid-IVA i Jönköping säga varför de tror att Ryhovs covid-IVA är bäst i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.