Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ansvariga för IVA-vården i länet kan idag inte svara på vad skillnaderna i överlevnad på olika covid-IVA i länet beror på. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Skillnad i överlevnad på olika covid-IVA i länet

Uppdaterad
Publicerad

Eksjö har sämre siffror än Jönköping och Värnamo när det gäller överlevnad på covid-IVA under pandemin. I Eksjö har var fjärde covid-IVA-patient avlidit att jämföra med Ryhov där ungefär var tjugonde patient har avlidit.

I Eksjö har 15 av 58 patienter på covid-IVA avlidit vilket innebär 25 procent. I Värnamo är motstarande siffra 10 procent (6 av 59) medan i Jönköping har 6 procent avlidit (7 av 113 patienter). Snittet i Sverige ligger på 24 procent.

I ovanstående statistik tas ingen hänsyn till hur svårt sjuka patienterna har varit när de anlänt till covid-IVA. Men även när statistiken väger in bland annat ålder och sjukdomstillstånd när patienterna läggs in på covid-IVA så ligger Eksjö klart efter Jönköping och Värnamo. Det riskjusterade värdet mäts i form av en kvot där genomsnittet i Sverige är 1,31. Jönköpings covid-IVA som är bäst i Sverige ligger på 0.35, Värnamo ligger på 0.52 medan Eksjö ligger på 1,18. Eksjö är därmed bättre än snittet i Sverige men betydligt sämre än Jönköping och Värnamo.

– Hur rimmar det här med målet om en jämlik vård i länet?

– Jag tycker det bedrivs en jämlik vård. Vi har samma resurser på alla covid-IVA i länet, säger Magnus Trofast, medicinskt programområdesansvarig för IVA i regionen.

– Ändå skiljer resultatet av vården?

– Vi vet inte vad det beror på och kommer att följa upp det här, men fortfarande är Eksjö bättre än riksgenomsnittet, säger Magnus Trofast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet