Fem partier ska samarbeta och styra i Gislaveds kommun de kommande fyra åren. Foto: SVT

Så blir kommunstyret i Gislaved

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Socialdemokraterna, Moderaterna, Westbopartiet, Centerpartiet och Liberalerna kommer att styra Gislaveds kommun i majoritet under mandatperioden 2023-2026. Partierna har tillsammans 29 av 49 mandat.

Trots att nykomlingen Medborgarpartiet blev näst största parti i Gislaved med 18,51 procent av rösterna får de alltså ingen makt i kommunfullmäktige.

I pressmeddelandet som skickades ut under lördagen står det att Socialdemokraterna och Moderaterna, som är de två större partierna, kommer att få uppdraget som kommunstyrelsens ordförande och kommunstyrelsens 1:e vice ordförande som delas upp på två år. Marie Johansson (S) inleder som ordförande de första två åren, sen tar Anton Sjödell (M) över.

Val 2022 Jönköpings län

”Alla partier har fått något”

– Jag känner ända in i hjärtat att det här kommer fungera bra. Vi har haft bra diskussioner om vilka frågor som är centrala för kommunen framåt, säger Marie Johansson (S).

Men kommer ni verkligen kunna enas politiskt med så här många olika partier?

– Det är alltid så när många ska samsas att det kräver resonemang och jag känner att den här konstellationen blir en bra mix. Det finns ju många olika saker som alla partier vill men vi tycker att vi hittat en samsyn.

Gislaveds kommun har de senaste fyra åren styrts av Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. För att få majoritet har partierna även haft en valteknisk samverkan med Westbopartiet som tog sig in i kommunfullmäktige i samband med valet 2018.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ruth Johannessons parti skrällde i valet. Foto: SVT

Så blev mandatfördelningen i Gislaved i valet 2022:

V: 2

S: 10

C: 4

L: 1

KD: 2

M: 9

SD: 7

MiG: 9

WeP: 5

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet