Beredskapsdirektör Fredric Jonsson berättar om beredskapen på äldreboendena i Jönköpings län. Foto: SVT

Så förbereds äldreomsorgen för en ökad smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Siffror från Region Jönköpings län visar att det på 12 av länets 118 särskilda boenden för äldre nu finns konstaterad coronasmitta. Beredskapen för att smittspridningen inte ska bli större har pågått i veckor.

Enligt länsstyrelsens beredskapsdirektör Fredric Jonsson påbörjades det förberedande beredskapsarbetet mellan Regionen, kommunerna och länsstyrelsen redan i slutet av januari.

– Vi befarade då att situationen skulle utvecklas och bli värre, och det är just där vi befinner oss nu.

Corona Jönköping

De senaste siffrorna från Regionen visar att det finns 33 konstaterade fall av coronasmitta på de 12 särskilda boendena för äldre och 8 personer har avlidit just på boendena. De som avlidit på sjukhus redovisas i en annan statistik.

Läget kan förändras

Och även om det i nuläget inte är en lika utbredd smitta på äldreboendena som i exempelvis Stockholm, finns alltså beredskap för att läget snabbt kan förändras.

– Samtliga kommuner har planer på plats för att hantera detta. Och  det pågår ett aktivt arbete med att skaffa skyddsutrustning.

Fredric Jonsson berättar att Socialstyrelsen under onsdagen presenterade ett nytt verktyg för att lättare kunna samordna skyddsutrustning för alla landets kommuner.

– Kommunerna fyller i sitt behov och vi får dagligen en lägesbild. Sedan kan vi svara för förmedling av utrustning, i sista hand kan man begära hjälp från Socialstyrelsen med att få tillgång till de nationella nödlagren som finns.

Hur ser du på risken att det blir en mer utbredd smitta på äldreboendena i Jönköpings län?

– Jag ser till krisberedskapen och ser att vi har vidtagit de åtgärder som vi kan. Sedan kan man säkert göra ännu mer. Det förebyggande arbetet att hålla smittan borta från de äldre är en av framgångsfaktorerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet