Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialdirektör Stefan Österström pekar på flera skillnader i hur äldreomsorgen är organiserad i Jönköping jämfört med Stockholm, där coronasmittan är betydligt mer utbredd. Foto: Fredrik Weibull / SVT / TT

Ingen dramatisk ökning av covid-19 fall inom äldreomsorgen i Jönköping

Publicerad

I länets största kommun Jönköping finns ännu ingen utbredd smitta på särskilda boenden för äldre. Och socialdirektören pekar ut flera skillnader jämfört med exempelvis Stockholms organisation av äldreomsorgen, som kan bli avgörande för spridningen av en pandemi.

Antalet coronasmittade inom äldreomsorgen i Jönköpings kommun ligger fortfarande på en relativt låg nivå. Socialdirektör Stefan Österström tycker att det är för tidigt att dra några större slutsatser men säger att en anledning kan vara sättet som äldreomsorgen i kommunen är organiserat på.

– Det handlar om att i botten ha en organisation som håller en viss kvalité och naturligt ska kunna hantera olika typer av hygienrutiner och smittor som kan uppstå i vardagen på våra äldreboenden.

Har Jönköpings kommun en bättre organisation där än Stockholm då menar du?

– I det här läget ska man vara försiktig att dra slutsatser, men det man kan notera är att det finns skillnader i hur kommuner har valt att organisera sin äldreomsorg.

Hemsjukvården kommunaliserad

Stefan Österström pekar samtidigt på andra delar som kan visa sig vara avgörande.

– I Jönköpings län har vi en kommunaliserad hemsjukvård, den är alltså integrerad med den övriga kommunala äldreomsorgen. I Stockholm är den inte det. Antalet äldreboendeplatser vi har att erbjuda i förhållande till folkmängdens storlek skiljer sig och kompetensnivån hos personalen. 

Hur ser du på risken att det blir en större spridning av coronaviruset inom äldreomsorgen i Jönköpings kommun?

– Än så länge ser vi inte de mönstren hos oss.  Men jag har stor respekt för att vi kan vara i början av en mer dramatisk händelseutveckling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet