Många kommuner och privata vårdgivare införde besöksförbud långt innan regeringen bestämde om det generella besöksförbudet. Foto: Anders Wiklund / TT

Över 150 covid-sjuka har avlidit på Stockholms äldreboenden – ”Behövs nya skyddsrutiner”

Uppdaterad
Publicerad

I Region Stockholm har nu över 150 covid-smittade avlidit på äldreboenden. Det visar nya siffror som SVT Nyheter Stockholm tagit del av. Nu väcks krav på ett höjt skydd på boendena.

De nya siffrorna från regionen visar att smitta finns på totalt 121 boenden med 632 konstaterat smittade. Fyra har tillfrisknat men fram till i dag har 159 avlidit.

Bilden av en ökning bekräftas av Stefan Amér, verksamhetschef hos företaget Familjeläkarna som ansvarar för läkarvården på lite mindre än hälften av äldreboendena i regionen.

– Tyvärr ser vi fortsatt smittspridning trots att man följer gällande rekommendationer om basala hygienrutiner och att personal ska stanna hemma när man är sjuk. Vissa äldreboenden gör till och med mer och tar tempen på personal, men ändå har man ökad smittspridning.

Vill se visir och munskydd

Han menar att spridningen visar att det inte räcker, och att man måste väcka frågan om utökad skyddsutrustning när personalen utför patientnära vård eftersom dödligheten i gruppen multisjuka äldre är hög, och eftersom vårdpersonalen ofta kommer nära patienten.

– Om man ska ha en extra säkerhetsmarginal så kan det handla om till exempel visir och munskydd, både inom äldreboenden och hemtjänst.

I förra veckan meddelade vårdbolaget Attendo att de kommer att börja beteckna all personal som potentiella smittbärare, och vill se nya rekommendationer om skyddsutrustning vid allla kroppsnära omsorgsinsatser, oavsett om personalen själv har symptom eller inte. Bolaget uppger för SVT att de har som mål att de nya rutinerna ska vara på plats under april månad.

Attendo bedömde då att det skulle krävas 10 miljoner skyddskit i veckan till den svenska äldreomsorgen.

Totalt finns det 313 äldreboenden med närmare 15 000 boende i Region Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet