Regionen bygger ut kapaciteten för att coronatesta personal i äldreomsorgen. I klippet försvarar Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsborgarråd, prioriteringen mellan personal på sjukhus och äldreboenden. Foto: Kazhal Mohammadi/TT

Coronatestning på äldreboende startar på torsdag

Uppdaterad
Publicerad

Region Stockholm vill nu börja testa personal som arbetar i äldreomsorgen för covid-19. Kravet på testning har bland annat ställts av företaget Familjeläkarna som ansvarar för läkarvården på knappt hälften av äldreboendena i regionen – där dödstalen stiger brant.

Familjeläkarna vill se ökad testning av personal i äldreomsorgen eftersom åtgärderna som Folkhälsomyndigheten för fram inte räcker.

Basala hygienrutiner och besöksförbud praktiseras redan. Men eftersom smittspridningen fortsätter är det inte tillräckligt, menar Stefan Amér, läkare och verksamhetschef. Sannolikt, menar han, är personal smittad men har så pass milda symptom att de inte vet om det och då fortsätter att gå till jobbet. Därför behövs testning för covid-19.

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) säger att hon beklagar att kapaciteten inte räckt till att testa fler tidigare.

Det har hela tiden varit prioritet att skydda äldre, hade inte resurserna som fanns kunnat användas till att testa personal i äldreomsorgen tidigare?

– Då hade man fått välja bort dem som kommit till sjukhus, det tror jag hade fått förfärliga konsekvenser för smittspridningen inne på våra sjukhus, säger Anna Starbrink.

Sverigs Radio rapporterar på onsdagen att Linköpings universitetssjukhus testat personal och att flera varit smittade av covid-19 utan att ha symtom. Men det gör inte att Region Stockholm kommer att testa även symtomfri personal inom äldreomsorgen. Rasmus Jonlund, pressansvarig hos Anna Starbrink, skriver i ett sms att:

”Då skulle man behöva testa alla varje dag. Det är en omöjlighet. Symtomfria kan, verkar det som, smitta men risken är betydligt mindre. Och oavsett det är det också viktigt med skydd och rutiner som handtvätt, desinficering och att inte hosta naturligtvis”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet