Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet listar biträdande kommundirektör Kristin Nilsdotter Isaksson tre saker som Sävsjö gör för att öka matproduktionen i kommunen. Foto: Adam Ihse/TT

Så jobbar Sävsjö för att bli självförsörjande på mat

Publicerad

Drygt nio månader – så länge skulle Sävsjö klara sig på den mat man producerar. De är en av två kommuner i länet som jobbar med att öka sin självförsörjning av mat.

– Det här handlar ju inte bara om att Sävsjö jobbar med det. Det handlar om hela Sveriges försörjningsberedskap. Och det här behöver alla kommuner jobba med systematiskt, säger Kristin Nilsdotter Isaksson, biträdande kommundirektör.

Klarar sig i över nio månader

I dag klarar Sävsjö sig i ungefär nio och en halv månad på den mat som produceras i kommunen. Men det är ändå en siffra som oroar Kristin Nilsdotter Isaksson.

– Jag hörde att det var en bra siffra, men det finns kommuner av invånarmässiga skäl inte klarar mer. Och om vi som landsbygdskommun inte klarar mer, hur står det då till med Sverige? säger hon.

Resurshub ska ta vara på restprodukter

Sävsjö har påbörjat ett projekt tillsammans med forskningsinstitutet RISE, Research Institutes of Sweden. De har kartlagt restflöden från industrin. Genom en så kallad resurshub vill de ta tillvara på sina restprodukter för att öka matproduktionen. Till exempel genom att förädla jord med kalk från äggskal, eller att ta hand om energin på ett bättre sätt.

– Vi har en restprodukt av energi, alltså uppvärmning, som går ut i tomma intet. Den värmen hade i kunnat ledas in i växthus, säger Kristin Nilsdotter Isaksson.

I klippet ger Kristin Nilsdotter Isaksson tre exempel på hur kommunen redan nu jobbar med att öka självförsörjningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.