Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Vasens lantbruk bor cirka 550 kor. I klippet berättar lantbrukaren Kjell Sandahl hur kossornas bajs blir till el på gården. Foto: Ebba Öberg/SVT

Vasens lantbruk i Vetlanda är helt självförsörjande på el

Uppdaterad
Publicerad

Vasens lantbruk i Nye utanför Vetlanda är en av länets största mjölkgårdar. I ett projekt som heter Robusta gården jobbar man för att kunna vara helt självförsörjande av el ifall en kris skulle komma.

Vasens lantbruk drabbades hårt av stormarna Gudrun och Per och var utan el i femton dagar. Efter det har man jobbat för att inte vara lika sårbara ifall krisen skulle slå till eller ett krig skulle bryta ut.

– Det finns flera lantbrukare som är självförsörjande på el, men det finns väldigt få gårdar som fungerar när det ordinarie elnätet stängs ner, säger Lovisa Filipsson som är projektledare på Hushållningssällskapet i Jönköpings län.

Vill sprida till fler gårdar

Projektet drivs av Hushållningssällskapet tillsammans med Vasens lantbruk, Jordbruksverket och branschorganisationen Swedenergy.

Tanken är att analysera hur man bäst tar till vara på energin som finns på en gård, för att kunna hjälpa andra gårdar att vara mer självförsörjande.

– Vår roll är att få ut det till fler lantbrukare genom rådgivning, men också att ta vara till det som vi lär oss här, säger Lovisa Filipsson

I klippet förklarar lantbrukaren Kjell Sandahl hur gården tillverkar sin el av gödsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.