Charlie Rendahl berättar att Polismyndighen förbereder sig på att hälften av personalen är sjukskrivna eller sitter i karantän till följd av coronapandemin. Foto: Johannes Tolf/SVT/Johan Nilsson/TT

Så kan coronan slå mot polisen i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Polisen förbereder sig för ett scenario där hälften av personalstyrkan är sjukskrivna eller är satta i karantän på grund av coronapandemin.

I klippet hör du Charlie Rendahl på Jönköpingspolisen berätta om vilka brott som kan komma att prioriteras bort om väldigt många poliser är sjukskrivna.

Polisen har i en krisplan tagit höjd för omfattande sjukskrivningar till följd av coronasmittan. Personal kan få nya arbetsuppgifter och polisen kan behöva välja bort att hantera en del misstänkta brott. Utryckningsverksamhet mot pågående allvarliga brott är prioriterad.

Corona Jönköping

– Just nu ser det bra ut med sjukfrånvaro, även om det varit en viss ökning den senaste tiden. Men det kan ju förändras snabbt, säger Charlie Rendahl som arbetar med operativ koordinering av hur polisen kan hantera coronakrisen.

Skyddsutrustning

Han säger att alla poliser i yttre tjänst har skyddsutrustning för att kunna hantera coronasmittade personer. Det handlar bland annat om skyddsmask 90 och regnställ. Men för de som har inre tjänst saknas i dagsläget viss skyddsutrustning, Charlie Rendahl säger att förhoppningen är att Försvarsmakten ska leverera det nu under veckan.

Samtidigt har brottsligheten i länet påverkats av coronaviruset. Brott som fylla på stan har minskat medan relationsbrott ökar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet