Foto: SVT

Så kan Forsellska gården byggas upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Den 16 augusti i fjol totalförstördes Forsellska gården i Eksjö vid en kraftig brand och en ung kvinna omkom.

Nu har en arkitekttävling avgjorts om hur kvarteret kan komma att se ut när det byggs upp igen.

”Ett hjärta är alltid rött” heter det vinnande förslaget som har ritats av Okidoki arkitekter i Göteborg. Det nya kvarteret blir en träfastighet som kommer att vara gråmålat. Så här motiverade juryn sitt val:

”De nya byggnaderna inordnar sig i den historiska kontexten – arkitekturen blir ett nutida lager som läggs ihop med det dåtida. Det bärande konceptet är att arbeta lekfullt med traditionella motiv och göra om dem till nya samtida arkitekturdetaljer”.

Storbranden i Eksjö

”Vinna pris piggar upp”

– Jag blev förstås jätteglad, men jag kände det nästan på mig. Vi har jobbat jättehårt med det här projektet och jag tycker vi fick till det bra. Det piggar alltid upp att vinna priser, säger Rickard Stark, som ansvarar för projektet.

Enligt honom har det svåraste i arbetet varit att hitta balansen mellan nytt och gammalt.

– Det går ju inte ställa dit en jättemodern glaslåda, säger Rickard Stark.

Den nya fastigheten kommer att innehålla affärslokaler i bottenplan och totalt 16 lägenheter, vilket är två fler än i det gamla huset. Lägenheterna kommer att vara hyresrätter och det blir ettor, tvåor, treor och fyror.

Kommunen köpte kvarteret

Så här kommer innergården att se ut enligt det vinnande förslaget. Foto: Okidoki arkitekter

Gamla stan i Eksjö grundades redan 1568 och majoriteten av bebyggelsen härstammar från mitten av 1600-talet. Forsellska gården var från 1648 och klassades som ett byggnadsminne. Den 16 augusti i år totalförstördes kvarteret i den våldsamma branden.

I mars i år köpte Eksjö kommun den brandhärjade fastigheten för 14 miljoner kronor.

– Syftet är att vi ska få kontroll över fastigheten och kan säkra vad som händer med den vid en återuppbyggnad, sa Annelie Hägg (C), kommunstyrelsens ordförande då.

Tidigare ägaren Marie Strömberg Stridh sålde eftersom hon ansåg att det var ett för stort projekt för henne att vara delaktig i en återuppbyggnad.

Lägenheter och affärslokaler

Kommunens intention har varit att åter bygga upp kvarteret.

– Vi tänker oss en byggnad i samma omfång som den som låg där tidigare med både affärslokaler och lägenheter, förklarade Annelie Hägg då.

Samtliga fyra tävlingsbidrag med vy från Norra Storgatan. Överst till vänster: Okidoki Arkitekter AB, ”Ett hjärta är alltid rött”. Överst till höger: Wingårdh Arkitektkontor Aktiebolag, ”Bård”. Nederst till vänster: Arkitektbolaget, ”Årsringar”. Nederst till höger: Tyréns AB, ”Peppar, peppar ta i trä”

Det vinnande bidraget ska ses som ett koncept som Okidokis arkitekter nu kommer att utveckla och färdigställa. Inom två år hoppas ansvariga på kommunen att det nya kvarteret ska stå klart.

Totalt fick kommunen in 25 intresseanmälningar om att delta i arkitekttävlingen. Fyra byråer valdes sedan ut och nu har en jury på sju personer valt ut vinnarbidraget. I juryn satt Annelie Hägg (C) kommunstyrelsens ordförande, Stefan Elm, vd Eksjö stadshus AB, Mikael Klaesson, samhällsbyggnadschef Eksjö kommun, Maria Lund, vd Eksjöbostäder, Ingvar Selse, arkitekt, Britt-Marie Börjesgård, byggnadsantikvarie vid länsmuseet och Lucia Botero, kommunarkitekt i Eksjö.

– De verkar ha varit ganska eniga i juryn vad jag förstod. Hoppas att Eksjöborna också kommer att tycka om det, det är ju de som ska leva med huset, säger Rickard Stark på den vinnande arkitektbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbranden i Eksjö

Mer i ämnet