Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Charlotte Karlsson, HR-direktör vid Jönköpings kommun, berätta hur invånarna kan påverkas av Kommunals strejk. Foto: SVT

Så kan Kommunals strejk påverka invånarna i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsmorgonen inleder fackförbundet Kommunal sin strejk, om parterna inte lyckas komma överens fram till dess. Men vad innebär det för invånarna? I klippet hör du vad som händer i Jönköpings kommun om strejken bryter ut.

Fackförbundet Kommunal är i strid med Sveriges Kommuner och Regioner samt företaget Sobona. Om parterna inte kommer överens kommer 5 000 anställda tas ut i strejk klockan 07:00 på torsdag.

I Jönköpings kommun kommer cirka 20 medarbetare, som bland annat tar hand om driften på badhusen och idrottsanläggningarna, tas ut i strejk.

– Verksamheter som kommer vara i strejk kommer inte ersättas av någon annan utan vi kommer behöva stänga av de verksamheterna som berörs, säger Charlotte Karlsson, HR-direktör vid Jönköpings kommun.

Så berörs Nässjö kommun

I Nässjö kommun kommer strejken beröra bland annat personal i kommunens tillagningskök, vilket påverkar möjligheten att tillhandahålla mat till förskolor, skolor samt äldreomsorgen. Brinellgymnasiet kommer inte att servera någon mat till eleverna om det blir strejk.

Personer med matleverans via hemtjänsten kommer att få mat levererad men med ändrad meny. På särskilt boende serveras enklare mat.

Uppdatering: Strax efter 16:00-tiden på torsdagen avblåstes strejkhotet efter att Kommunal och arbetsgivarna kommit överens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.