Foto: SVT

Så lurar nätpedofilerna sina offer på nätet

Publicerad

Sexualbrott mot barn på nätet har ökat lavinartat de senaste åren. Inflödet av ärenden till polisens grupp för internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn har ökat med 200 procent på två år.

När Carl-Johan Ekenblom utreder sexualbrott mot barn handlar det ofta om flera brott. Grooming betyder att ta kontakt med ett barn i sexuellt syfte, men det sker ofta en rad brott även i den tidiga kontakten mellan förövaren och barnet.

Det kan handla om sexuellt ofredande, till exempel att förövaren skickar så kallade dickpics. Det kan också handla om utnyttjande för sexuell posering om förövaren förmår barnet att skicka bilder.

Låtsas vara jämnårig

– Vi ser att många förövare använder sig av falska nätidentiteter och låtsas vara en jämnårig med samma intressen. Sedan ser vi att de jobbar för att normalisera sexuellt prat och bilder och spinner på den naturliga nyfikenheten som barn har kring sexualitet, säger Carl-Johan Ekenblom.

Vissa av förövarna skickar ut hundratals förfrågningar till barn via spel och sociala medier och får svar från ett par. Andra jobbar mer långsiktigt med att bygga upp en ”relation” och får barnet att dela ”pinsamma” bilder som förövaren sedan hotar att sprida på skolan, till familjen eller kompisar om han inte får fler.

Prata med barnen

I de fall där förövaren faktiskt lyckas få till en träff med ett barn handlar det om betydligt grövre brott.

– Då kan det handla om våldtäkt mot barn till exempel. Vi ser tyvärr att de barn som råkar illa ut har mer frånvarande föräldrar.

Carl-Johan Ekenblom uppmanar föräldrar att prata med sina barn om vad som kan hända på nätet och hur de ska agera.

– Risken är stor att första reaktionen blir att blockera och radera. Då är det svårare för oss att utreda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.