– Anmäl, så vi kan få stopp på de här förövarna. Spara chattar och bilder, säger säger Carl-Johan Ekenblom vid polisens utredningsgrupp för internetrelaterade sexualbrott mot barn. Foto: SVT

Polisen: Många barn känner skam för att själva ha tagit steget

Publicerad

Antalet anmälningar ökar stort. Men polisen hittar fortfarande många offer som inte anmält, när de går igenom en misstänkt förövares mobiltelefon eller dator.

– Barnen är ofta väldigt tyngda och känner mycket skuld för att själva ha varit delaktiga och tagit steg i kontakten med förövaren, säger Carl-Johan Ekenblom, som jobbar vid polisens utredningsgrupp för internetrelaterade sexualbrott mot barn i polisregion Öst.

När en anmälan kommer in samlar han och hans kollegor ihop det material som finns i form av chattar, bilder och filmer.

– Sedan pratar vi med barnet som råkat ut för det här och det är jätteviktigt att vi får veta exakt vad som har hänt, hur barnet har uppfattat det och hur barnet mår. Ganska ofta kan vi med de här uppgifterna spåra en förövare.

Hittar ofta fler offer

Polisen gör i de fall det finns en misstänkt gärningsman en husrannsakan och tar datorer, mobiltelefoner och annan lagringsmedia som gärningsmannen har hemma och går igenom det. Inte sällan hittar de fler offer som råkat ut för brott.

– Jag tror att ju mer vi pratar om det här ju fler brott kommer att anmälas. I dag märker vi att det skett en normalisering kring sexuella bilder, att det är vanligt att man skickar det till varandra. Men det är aldrig ok att någon har sexuella bilder på dig, speciellt inte vuxna, och det är inte okej att ta emot sexuella bilder på någon som du inte vill ha det ifrån, säger Carl-Johan Ekenblom och uppmanar:

– Anmäl, så vi kan få stopp på de här förövarna. Spara chattar och bilder. I många fall hittar vi bevis i lagringsmedia som gör att åklagare kan väcka åtal mot de här personerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.