Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Universitetslektorn Fredrik Zimmerman ger i klippet tre handfasta råd till lärare för att pojkar ska lyckas bättre i skolan. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Så ska pojkar lyckas bättre i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Pojkars meritvärde ligger generellt en bra bit under flickors när de lämnar grundskolan. Det stora problemet är att många fler killar än tjejer inte är behöriga för studier på gymnasiet.

– Den gruppen riskerar att hamna utanför samhället, säger Fredrik Zimmerman, universitetslektor på Högskolan i Borås.

I klippet ovan ger Fredrik Zimmerman tre tips på hur pojkars skolprestationer kan höjas.

Fredrik Zimmerman menar att det är viktigt att lyfta pojkars skolresultat. Som det är nu riskerar många i onödan att hamna i utanförskap och kanske i värsta fall kriminalitet.

Och att anpassa undervisningen för pojkar behöver inte missgynna flickorna, säger Fredrik Zimmerman. Han tar liknelsen om att bussar förr hade trappsteg upp för att gå på, något som missgynnade funktionsnedsatta. Nu har bussarna tagit bort trappstegen och kan sänkas för att underlätta påstigning.

– Det missgynnar ju inte mig som kan gå i trappor på något sätt, det är en design som passar alla, förklarar han.

I klippet nedan förklarar Fredrik Zimmerman några av orsakerna till att pojkars skolresultat generellt är lägre än flickors.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Fredrik Zimmerman några orsaker bakom att flickor rent generellt klarar skolan bättre. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.