Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan ser du hur Helena Svedlund vill hälsa på SVT:s reporter Linda Mathillas. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hur gör du – har du börjat hälsa genom att ta i hand?

Uppdaterad
Publicerad

Då smittläget var som högst och restriktionerna tydliga så ändrade många sitt sätt att hälsa. Det blev en armbåge, en spark eller en vinkning. Har det ändrats i och med att restriktionerna nu är borta?

De flesta SVT träffar på stan i Jönköping tycker att det är läge att börja skaka hand igen.

– Jag är inte orolig för att ta i hand, men jag ska inte förhäva mig för man kan fortfarande bli sjuk, säger Helena Svedlund.

För att minska smittspridningen i samhället, när coronpandemin slog till, uppmanades vi av Folkhälsomyndigheten att begränsa våra sociala kontakter och vara noga med handhygienen.

”Fortfarande rädd”

Att inte ta varandra i hand blev naturligt och fortfarande är det många som undviker handslagning.

– Nej, jag är lite rädd fortfarande för jag blev jättesjuk i corona, säger Soheila Fors som även är politiker och representerar Kristdemokraterna.

Se i klippet ovan hur vår reporter blir bemött när hon vill ta i hand

Hur hälsar du på nya människor nu när pandemin inte är lika intensiv?

Madde • Jag anser att det ger ett bra förtroende om man tar i hand. Så jag kommer fortfarande ta i hand

EvaLinn • Jag tycker att man bör tänka på att när man slutar att ta i hand, så reducerar man också ett kulturellt uttryck i vår svenska kultur. Vi behöver inte radera ut oss själva på det sättet. Visst ska man tänka på smittorisken, men gör det med förstånd. Det finns oceaner av handsprit och tvål och vatten, för att inte nämna snygga vantar (dem kan man sticka själv dessutom). Pandemin har som bister sidoeffekt att få oss att ta avstånd från människor, och det i en tid när vi behöver närhet och tillit mer än någonsin.

Ann-Marie • Kramar bara barn och barnbarn. Handhälsar inte alls längre.

Jan-olof • Jag träffar inte människor på det sättet att jag har anledning att ta ihand. Kontakt kan fås på annat sätt vid samtal mm.

Eva • Tar självklart inte i hand, pandemin med corona är inte över och vill inte bli smittad eller smitta själv. Handen på hjärtat blir hälsning.

Bi Sund • Att ta i hand är otänkbart... en hand över hjärtat och en lätt bugning tycker jag är sympatiskt : )
Håll avstånd !

Gravid • Är höggravid och vill inte alls åka på Covid ytterligare en gång... Så här blir det fortsatt avstånd och helst bara umgänge med bekanta. 🙂 Tråkigt att många har dålig insikt i att Covid kan vara farligt för gravida och för bebisen och att hävda restriktioner inte avhjälper detta.

Roger • Det varierar faktiskt! Min gamla mor vill gärna kramas och ta i hand men då får jag säga nej till det. Men det är inga problem med oss i medelåldern eller de som är ännu yngre. Vi hälsar och tar i hand som förr igen. Det är kanske lite taskigt mot min gamle mor, men det är för hennes eget bästa!

LN • Bara hej och avstånd,finns ju även annat elände man kan dra på sig.

Lisbeth • Säger hej, luftkram och håller avstånd. Spritar fortf händer, särskilt före butiksbesök. Pandemin är absolut inte över fast många vill tro det!😷🤧

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet