Viltolyckor ökar – och utgången kan vara dödlig. Foto: Räddningstjänsten Jönköping & Hans Runesson/TT

Så minskar du risken för viltolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten ökar antalet viltolyckor. Den senaste veckan har det skett ett 70-tal viltolyckor i Jönköpings län. Polisen uppmärksammar nu trafikanterna att ta det försiktigt.

– Det har varit en ganska intensiv vecka, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Flertalet av olyckorna har varit med rådjur, men det har även skett 16 trafikolyckor med vildsvin och tio med älgar bara under veckan. Enligt Nationella viltolycksrådet har olyckor med vildsvin och rådjur ökat de senaste åren.

– Viltet brukar röra sig mest i gryning och skymning. I takt med att det blir ljust senare och mörkt tidigare på dagarna, sammanfaller det med då många kör till och från jobbet, vilket gör att olyckorna ökar så här års, berättar Björn Öberg.

Under förra veckan omkom en man i 60-årsåldern efter att ha krockat med en älg på E4 i höjd med Vaggeryd.

I klippet får du tips hur du undviker en viltolycka och hur du ska göra om olyckan väl är framme.

Söker efter föda

Enligt polisen sker den största delen av viltolyckorna, nästan två tredjedelar, på hösten vilket innebär en högre risk att drabbas.

Det går inte att säga var nästa viltolycka kommer att ske men statistiken visar att det finns sträckor som är mer olycksdrabbade än andra.  Det rör sig då oftast om passager där djuren har en tendens att vilja röra sig mellan områden på båda sidor om en väg vid sökandet av föda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.