Solcellspark bredvid skog och äng, sett från ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Solcellsparken Bredstorp utanför Tranås driftsattes 2020. När leverantören ska gå in i systemet för att åtgärda något måste det ske med försiktighet, uppger Magnus Lundberg som är projektledare på Tranås Energi. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Så motverkas cyberangrepp mot solcellsparken i Tranås

Publicerad

Cyberattacker är ett ständigt hot mot olika IT-system – och en måltavla är uppkopplade energisystem så som solcellsparker. På Tranås Energi jobbar man ständigt med att se över säkerheten för att undvika attacker.

Varje vecka sker hundratals cyberattacker mot olika it-system i Sverige. En ny väg att ta sig in i olika system är via bland annat solcellsanläggningar som är uppkopplade till nätet.

”Se till att de inte går att hacka”

I Sverige har det skett en explosionsartad utbyggnad av solcellsanläggningar. Enligt Energimyndigheten fanns det år 2017 cirka 15 300 solcellsanläggningar i Sverige och i början av året hade siffran ökat till cirka 300 000. Utanför Tranås ligger Bredstorp solpark som driftsattes 2020 och som producerar 1,12 GWh el per år.

– Det blir en utmaning för alla produktionsanläggningar som har någon form av uppkoppling, att se till att de är säkra och inte går att hacka, säger Magnus Lundberg som är projektledare på Tranås Energi.

När det exempelvis ska utföras någon åtgärd i solcellsanläggningens system på distans, måste det ske med försiktighet.

Hör Magnus Lundberg, projektledare på Tranås Energi, berätta mer i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.