Foto: Gorm Kallestad / TT

Så ska fritidsfisket öka i länet

Uppdaterad
Publicerad

En ökad tillgång till digitala fiskekort och bättre tillgänglighet till fiskevattnen. Det är några exempel på förbättringar som Länsstyrelsen i Jönköpings län vill göra för att fritidsfiskare och fisketurister ska blir fler.

Tack vare att många upplåter sina vatten är möjligheterna till fiske i Jönköpings län stora och för ungefär 16 procent av de utländska turister som besöker regionen, är just fisket en viktigt reseanledning.

Fisketurismen är också något som bidrar till fler arbetstillfällen och intäkter till landsbygden och för att främja detta har Länsstyrelsen nu arbetat fram en strategi och en handlingsplan. Tanken är att fritidsfisket och fisketurismen ska utvecklas ytterligare.

LÄS MER: Ny undersökning ska få koll på fritidsfisket i Vättern

I strategin tar Länsstyrelsen bland annat upp att fler fiskevårdsområden bör införa digitala fiskekort. Och information, exempelvis om var man får eller inte får fiska, ska finnas lättillgänglig och vara uppdaterad för att underlätta för allmänhet och turister.

Något som också lyfts fram är den fysiska tillgängligheten till fiskevattnen. Den kan förbättras genom båtramper, båtuthyrning eller utveckling av stadsnära fiske.

Innehållet i strategin har intressegrupper fått vara med och påverka och nu ska nätverket regelbundet träffas framöver för att diskutera aktuella frågor och föra utvecklingen av fisket framåt.

LÄS MER: Drönare i jakten på tjuvfiskare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.