Här ger Jonathan Lilja sina bästa tips för hur man ska bete sig som jägare i skogen Foto: SVT/TT

Torkan ställer krav på jägarna – ”bör skjuta kalvar och kidar”

Uppdaterad
Publicerad

Årets jaktsäsong är i gång och i gryning och skymning går många jägare ut för att få syn på en bock. Däremot är det viktigt att välja rätt djur att skjuta i höst, på grund av den torra och varma sommaren som har varit.

Jonatan Lilja arbetar som jaktvårdskonsulent i Jönköpings län, var själv uppe tidigt på årets bockjacktspremiär och ser fram emot höstens jakt.

– Det kommer bli en intressant jaktsäsong med mycket krav på oss som jägare, säger han.

Mindre djur nästa år

Då det varit torrt i skog och mark under sommaren har fodret för viltet inte blivit lika näringsrikt och djuren blir därför mindre än vanligt.

– Om vikterna på hondjuren är mindre, kommer de inte få lika bra reproduktion kommande år, menar Jonatan.

För att vårda naturen på rätt sätt ska den som jagar ställa in siktet på de små och ynkliga.

– Det är kalvar och kidar som bör prioriteras, säger han och förklarar att de inte har så stor chans att överleva vintern.

– Klarar vi jägare välja ut vilka som ska skjutas kommer konkurrensen om fodret mellan djuren att minska.

Fler jägare har koll

Trots sommarens konsekvenser tror Jonatan att det finns hopp för framtiden. Han upplever att fler jägare har koll på vilka individer som finns på sina jaktmarker samt vilka som ska skjutas och inte.

– Så länge vi klarar förvalta våra viltarter på lokal nivå, finns det alla möjligheter att vi ska kunna ha fina, kvalitativa viltstammar av fler olika arter, avslutar Jonatan Lilja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jönköping

Mer i ämnet