Foto: SVT

Trendbrott – älgstammen ökar

Publicerad

En ny inventering visar att antalet älgar ökar i Värmland, ett trendbrott efter en nedgång de senaste åren. Huvudorsaken är troligen att avskjutningen minskat. Samtidigt som ökningen är glädjande för jägarna så finns det en risk att skogsskadorna ökar.

Antalet älgar i Värmland ökar. Det visar en ny inventering som gjorts.

– Det beror på flera saker, framförallt att jägarna hållit igen på grund av att vi har en väldigt stor vargstam. Nu har man kompenserat så mycket att nu vänder trenden uppåt och det är positivt, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent vid Jägareförbundet i Värmland.

Skiftar mellan olika delar

Det är i huvudsak den spillningsinventering och de observationer av älg som gjorts som visar att älgstammen i länet ökar. Och även om det skiljer mellan olika delar i länet är det en ordentlig ökning.

– Nästan överallt finns det tecken på att det åtminstone är svagt uppåt och på andra områden har den ökat ganska kraftigt, säger Gunnar Glöersen.

Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen säger att det i huvudsak beror på att avskjutningen minskat.

Ser ett trendbrott

– Målsättningen på många håll har varit att minska älgstammen. Men nu ser vi alltså ett trendbrott, säger hon.

För jägarna är det positivt att älgstammen växer.

– För några år sedan sköt vi 7 000 älgar, nu de senaste åren 3 000. För oss jägare är det givetvis positivt att den nedgång vi sett är bruten. Sedan kommer förstås diskussionen om hur mycket älg vi ska ha eftersom älgar också orsakar skogsskador, säger Gunnar Glöersen som inte helt utesluter att det i vissa delar av länet handlar om färre rovdjur.

Tilldelning för jakt kan öka

En större älgstam ger konsekvenser för älgjakten i höst.

– Tilldelningen kommer att öka i de flesta områden i länet. Sedan har vi områden med väldigt mycket rovdjur, som i Västvärmland med fler vargrevir än tidigare, och där är osäkerheten större om hur man ska göra med tilldelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.