Jakthund redo att jaga. Foto: Scanpix

Värmen gör vilt stressat – jakt med hund undanbedes

Publicerad

De gångna sommarmånadernas ihållande värme har satt sina spår för de vilda djuren i skogen. Länsstyrelsen i Uppsala uppmanar nu jägare att vara återhållsamma med till exempel drivande hundar, då detta kan utsätta de vilda djuren för ”onödiga påfrestningar”.

Enligt länsstyrelsen har den extrema värmen denna sommar inneburit en förhöjd stress för de vilda djuren. I och med detta uppmanar nu myndigheten eventuella jägare att vara återhållsamma med användandet av hund ute i skog och mark. Rekommendationen från myndigheten är att i den mån det går inte använda hundar vid jakt, och helst inte jaktträna med hund nu under augusti 2018.

”Enligt jaktförordningen”

Det gäller enligt Länsstyrelsen i Uppsala främst vid jakt av vildsvin och grävling.

”Enligt jaktförordningen ska inte vilda djur utsättas för onödiga påfrestningar, som till exempel svåra temperaturförhållanden, under jakt eller jaktträning med hund. Djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande”, skriver länsstyrelsen i sin uppmaning.

Myndigheten hoppas att uppmaningen ska leda till att de vilda djuren nu hinner återhämta sig från de påfrestningar som värmen redan har inneburit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer