Nu har länsstyrelsen analyserat en björnspillningsinventering. Arkivbild. Foto: TT

Nya bevis – det finns björn i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Det går nu att bekräfta att det finns björn i Uppsala län. Det har visats efter att spillning har analyserats.

För första gången har man analyserat björnbajs i länet genom att allmänheten har sänt in dessa för en DNA-analys. 9 av 15 spillningar visade sig ha DNA från björn i sig, det visar en rapport från Länsstyrelsen.

– Vi kan konstatera att det finns björn i länet, i alla fall minst en. Det är inget som vi har kunnat bekräfta tidigare, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare vid Länsstyrelsen.

Föredrar bajs med bär

Undersökningen gjordes under hösten innan björnarna gick i ide, för att undvika färre vandringsbjörnar under inventeringen.

– Björnarna äter dessutom mycket bär då som har en konserverande effekt och många jägare är ute och har koll, säger Jonas Kindberg, forskare vid Skandinaviska björnprojektet.

De flesta av proverna kommer från nordöstra Uppland. Efter att de skickats in gick det att analysera detta för att dra slutsatser.

Kan vara flera björnar

– Man vet vilken art det är i Uppsala, men man kan inte fastställa individen. Det kan röra sig om samma björn men en gissning är att det antagligen kan vara flera om man ser på kartan över länet var de har befunnit sig, säger Jonas Kindberg.

Han berättar att dna-analysen som görs av spillningen inte är den lättaste att hantera.

– Det är ganska besvärligt material, det finns enbart lite dna i spillningen om man jämför med exempelvis vävnad och blod, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.