Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani / TT

Björnexpansionen kan ha tagit fart

Uppdaterad
Publicerad

En rad misstänkta björnobservationer har gjort i Uppsala län under april och början av maj. Länstyrelsen uppger att det mest troligtvis rör sig fler björnar i länet nuförtiden än vad det tidigare har gjort.

Uppsala och Järlåsa. Tre misstänkta björnobservationer under de senaste veckorna i de centrala delarna av länet. Vid två tillfällen en ensam björn, och vid det tredje en björnfamilj.

Länsstyrelsen har ännu inte hunnit kvalitetssäkra de inskickade observationerna men säger att det inte alls är en omöjlighet att det rör sig om björn.

– Utvecklingen de senaste åren har varit att björn har rört sig mer ut mot kusterna och söderut i landet, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare vid Länsstyrelsen i Uppsala.

Inventering

För att faktiskt ta reda på hur många björnar som finns i länet genomförde Länsstyrelsen en inventering under förra året. Det slutgiltiga resultatet väntas komma inom några månader.

– Vi skickade in femton spillningsprover. Sen är det svårt att veta om alla faktiskt kommer från björn, eller om de kommer från olika björnar.

Länsstyrelsen tror dock att björnstammen i länet ännu är ganska liten även om den tros växa. Uppskattningsvis kan det röra sig om en handfull.

– Björnar rör sig över stora täckningsområden. Många björnar kan också gå över länssgränserna. Så om de är så kallade ”Uppsalabjörnar” är svårt att säga nu, speciellt under vårtider, men vi tror ju att vi har fler fasta björnar i länet nu än vad vi tidigare haft.

Parningstider

Björnarna vaknar till från vinterdvalan ungefär i mitten av april. Att observationerna gjorts nu är alltså inget konstigt uppger Olofsson.

– Det är parningstider nu och då kan hanar röra sig långt för att hitta en hona.

Enligt Sebastian Olofsson är björnar skygga varelser. Tidigare tester har visat att björnar gärna håller sig på flera hundra meters avstånd från människor.

– En vanlig missuppfattning är att björnar rör sig bland blåbärsris, men de rör sig hellre i tät vegetation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer