Länsstyrelsen tror att den skjutna björnen är densamma som var vid Torstuna i oktober. Foto: Naturpodden / Emil V Nilsson

Dalbybjörnen skjuten efter polisorder

Uppdaterad
Publicerad

Den brunbjörn som har upphållit sig i närheten av Dalby utanför Uppsala sköts i eftermiddags. Detta efter att polisen anlitat en jägare för uppdraget.

Redan i oktober anmälde länsstyrelsen till polisen att en björn uppehöll sig runt Dalby, bland annat på privata tomter. Sedan dess har man försökt få den att flytta på sig, bland annat genom att plöja åkrar och skjuta mot den med gummikulor.

– Det är ju tätbebyggt område det där. Den innebar en direkt risk för människor, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Polisen beslutade om avlivning och anlitade en jägare att skjuta björnen. Detta fullbordades vid 14.30-tiden i eftermiddags.

Hur vanligt är det att polisen gör så?

– Jag minns inte senast det hände, så det är inte särskilt vanligt, säger Christer Nordström.

Ska obduceras

Björnen är nu förd till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA.

– Där ska den obduceras för att ta reda på kön och vilket hälsotillstånd den var vid innan skjutningen, bland annat, säger Lennart Nordvarg, chef vid naturmiljöenheten på Länsstyrelsen i Uppsala Län.

Eftersom björnen inte flyttade på sig, misstänkter Länsstyrelsen att den var trött och var på väg i ide. Men det kan också ha berott på hälsoskäl.

Troligvis är det samma björn som sågs i Torstuna tidigare i oktober.

– Ja, vi tror det, säger Lennart Nordvarg.

Länsstyrelsen skriver på sin hemsida att de förde en dialog med Viltskadecentrum om att söva och flytta björnen istället, men att de bedömde att det ”skulle bara ha flyttat problemet med en oskygg björn till ett annat område”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer