Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erica Wallin och Algot Bäck tycker båda två att de äter lite för mycket kött. Foto: Pernilla Bursell

Så tänker Nässjöborna om nya köttråden

Uppdaterad
Publicerad

Knappt tre hamburgare, så mycket rött kött bör du äta i veckan, enligt nya rekommendationer från Nordiska näringsrekommendationer (NNR). Från 500 till 350 gram kött är det nya rådet som tagits med hänsyn både till kropp och miljö. 

Förutom att minska på köttkonsumtionen rekommenderas vi även att dra ner på mängden socker, salt och alkohol. Det vi istället ska äta mer av är fram för allt grönsaker, närmare bestämt cirka fem kilo i veckan. Annat som vi kan äta mer av istället för kött är frukt, fullkorn, nötter och fisk. 

När SVT pratar med folk på stan i Nässjö så är de flesta överens om att de äter för mycket kött, men att de vill försöka att ändra sina vanor.  

– Vi har inte riktigt vanan att laga vegetariskt, vi är lite dåliga på det. Jag gillar inte de vegetariska ersättningsprodukterna så mycket, utan försöker istället laga på linser och bönor, säger Anna Blomqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.