Foto: SVT

Så vill regionen stärka vården i länet

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län har nu beslutat vilka områden de riktade statsbidragen på totalt 140 miljoner kronor ska användas till. Bland annat ska närmare 60 miljoner kronor gå till att stärka kvinnohälsan och förlossningsvården i länet.

Regionledningen är nu överens om hur statsbidragen som regeringen fördelat från den så kallade patientmiljarden, ska användas i länet.  Närmare 36 miljoner kronor ska gå till att stärka insatser inom psykisk hälsa. Det handlar framför allt om förebyggande insatser, skriver regionen i ett pressmeddelande. Exempelvis ska det skapas fler tidiga insatser som självinläggning och mobila team.

Vill minska köerna till BUP

Fyra miljoner kronor ska gå till ungdomsmottagningarna och samma summa satsas även på att öka tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP i länet.

59,3 miljoner kronor satsas på stärka kvinnohälsa och förlossningen. Bland annat ska ett projekt förstärka arbetsmiljon i förlossningsvården.

– Överenskommelsen mellan Sveriges Kommuner och Landsting och regeringen säger tydligt att fler barnmorskor behöver anställas. Men vi har sedan lång tid arbetat med att själva utbilda barnmorskor genom utbildningsanställningar, men det tar lite tid, säger Mia Frisk (KD), ordförande i nämnden för Folkhälsa och sjukvård, i ett pressmeddelande.

Utökade öppettider

Region Jönköpings län satsar också drygt 34 miljoner kronor på att minska vårdköerna och förbättra tillgängligheten på vårdcentralerna. Bland annat ska öppettiderna utökas och mobila närsjukvårdsteam förstärkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.