Kommunalråd Mona Forsberg (S) ser inte bostadsrätter som den enda trygga typen av boende. Foto: Simon Fredling Jack

Kommunledningen vill satsa på hyresrätter för unga

Uppdaterad
Publicerad

Kontantinsatsen för en bostadsrätt i Jönköping stoppar många ungas start av en bostadskarriär. Kommunledningen vill främst satsa på hyresrätter för de unga.

Kommunalråd Mona Forsberg (S) som även är ansvarig för samhällsbyggnadsfrågor tycker att det främst är viktigt att bygga hyresrätter framför bostadsrätter för de unga människorna i Jönköpings kommun.

– Jag ser hyresrätter som ett tryggt boende och jag tror att det är där vi får börja och se till att vi får hyresrätter som har låga hyror men ändå bra kvalitet, sen kan vi gå vidare, säger hon.

SVT granskar bostadsmarknaden

Byggandet minskar

I Jönköpings län påbörjades 1520 nybyggnationer av lägenheter år 2018, år 2019 var den siffran 1138 stycken. Färre än 1000 lägenheter byggdes i Jönköpings kommun.

– Tyvärr hade vi ett glapp förra året som gjorde att vi inte hann med så många bostäder som vi hade önskat och det finns många orsaker till det och det är beklagligt, vi har som mål att bygga 1000 bostäder varje år, och jag hoppas att vi kommer ifatt detta år, säger Mona Forsberg (S)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet