Kontantinsatsen sätter stopp för många unga att påbörja en bostadskarriär. Foto: Maria Sandblom

Wilma 22 år: ”Man får ju spara pengar hela sitt liv för en etta”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en bild bland mäklare att lagkravet på en kontantinsats hindrar unga från att köpa sin första bostad. I Jönköpings län behövs i snitt närmare 240 000 kronor för en enrumslägenhet på 40 kvadratmeter.

Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag, SBAB, har siffror som visar att snittpriset på en enrumslägenhet i Jönköpings län är 1 588 000 kronor. För att köpa en lägenhet för det priset behövs en kontantinsats på 238 200 kronor.

Mäklaren Catharina Pölder menar att lagkravet på att betala 15 procent i egen insats sätter stopp för många unga att köpa sin första bostad.

SVT granskar bostadsmarknaden

– Generellt har inte en ung person själv de här pengarna utan det krävs någon typ av stöttning, och vi ser att det oftast är föräldrar som går med som medköpare då, säger Catharina Pölder, mäklare på Fastighetsbyrån i Jönköping.

Kontantinsats ställer till det

I klippet ovan berättar mäklaren Catharina Pölder mer om de hinder hon ser på bostadsmarknaden för unga.

Enligt Catharina Pölder finns det en upplevelse på Fastighetsbyrån i Jönköping att det är kontantinsatsen som blir ett problem för unga att starta sin bostadskarriär.

– Det är ju en marknad som ändrar lite karaktär nu där föräldrar blir lite mer försiktiga att hjälpa sina barn med ett köp, då blir det också svårare för ungdomar att komma in på marknaden, säger hon.

Hur mycket behöver du tjäna för att få bolån? Ta reda på det i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar bostadsmarknaden

Mer i ämnet