Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet om hur många gånger förkläden skulle kunna återanvändas. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT /SVT

Så vill region Jönköpings län bli mer klimatsmarta

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvårdens största miljöpåverkan kommer genom engångsartiklar. Förra året användes 13 miljoner plasthandskar i regionen, ett beteendemönster som finns kvar från pandemin.

Under pandemin behövde fler engångsartiklar som exempelvis plasthandskar och skyddsförkläden användas. Men även efter pandemin har detta beteendemönster hängt kvar och en stor del i regionens klimatpåverkan kommer från just plasthandskar och skyddsförkläden.

– Förra året använde vi 13 miljoner plasthandskar i region Jönköpings län. Egentligen behövs det bara vid kontakt med kroppsvätska, säger Maria Cannerborg som är miljöchef på region Jönköpings län.

I klippet ovan om hur det kan gå minska engångsartiklar i vården.

Lärdomar från pandemin

Hälso- och sjukvården skulle vinna på flera sätt än att minska klimatpåverkan av att minska engångsartiklar och istället använda flergångsartiklar.

– Vi lärde oss under pandemin att vi är väldigt sårbara när det gäller långa leveranser av engångsmaterial. Så genom att försöka använda mer flergångsartiklar vinner vi på minskad sårbarhet och minskade kostnader, säger Maria Cannerborg.

Att engångsartiklar är en stor miljöbov inom hälso- och sjukvården är gemensamt för alla landets regioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.