Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läkaren Karolina Galmén berättar om hur vården ställer om till mer hållbara alternativ. Foto: Bertil Ericson / TT / SVT

Så ställer sjukvården om för att minska sin plastanvändning

Uppdaterad
Publicerad

Varje år bränns hundratals miljoner engångsartiklar i plast efter att de använts i vården, vilket bidrar till utsläpp av både växthusgaser och mikroplaster. Nu görs försök med bland annat återvinningsbara förkläden och nya avfallskärl för att minska vårdens klimatpåverkan.

Engångsartiklar är ofta förekommande inom vården i form av handskar och förkläden då det minskar risken för infektioner i samband med bland annat operationer. Men plastanvändandet har en baksida, det mesta förbränns efter en användning, vilket släpper ut stora mängder koldioxid. 

Sjukvården köper in en miljard engångsprodukter

Lena Stig är handläggare på Naturvårdsverket med ansvar för hållbar plastanvändning. Hon menar att det finns en enorm potential i att minska engångsartiklarna inom vården.

Klimatkrisen

– Våra senaste beräkningar från 2020 visar att sjukvården köper in mer än en miljard engångsprodukter per år. Mycket av det bränns så det finns en stor vinst i att hitta andra återvinningsbara alternativ, säger hon.

Och det finns goda exempel. På Danderyds sjukhus utanför Stockholm har man bytt ut de gamla plastförklädena till nya i återvunnen plast. Karolina Galmén är läkare på intensivvårdsavdelningen och hon är positiv till förändringen.

– Det fungerar jättebra. Förklädena är lika lätta att använda som de vi hade tidigare. Dessutom är de tillverkade i Sverige istället för i Kina som de gamla var, säger hon.

Byter ut avfallskärl

Sjukhuset har även bytt avfallskärl där man slänger sprutor och kanyler. Kärlen räknas som farligt avfall och måste därför brännas vilket släpper ut växthusgaser och mikroplast. Men de nya kärlen är gjorda av biokomposit som innehåller sågspån och tallolja.

Henrik Alfredsson är affärsutvecklare på det svenska företaget Frost Pharma som ligger bakom produkten.

– Kärlen är gjorda av 80 procent förnybara råvaror vilket innebär att koldioxidutsläppen vid förbränning minskar med två tredjedelar jämfört med ett kärl i vanlig plast.

Det här är behållare för kanyler och sprutor som måste hanteras smittsäkert, kan man lita på att de håller tätt?

– Ja, de har genomgått precis samma tester som alla andra kärl på marknaden.

Här svarar läkaren på tre frågor om vårdens plastomställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet