Branden i fastigheten på Vitalagatan i Vetlanda var mycket kraftig. Foto: Fanny Olsson/SVT

Sänkt straff för mordbrand i centrala Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

Göta Hovrätt sänkte på tisdagen straffet för den man som i tingsrätten dömdes till fängelse för grov mordbrand. Tingsrätten anser inte att brottet är att anse som grovt.

Mannen som är i 35-årsåldern dömdes i maj i år till fängelse i sex år och sex månader för en grov mordbrand i en lägenhet på Vitalagatan i centrala Vetlanda. Branden som inträffade i februari skulle ha uppstått efter en konflikt med en bekant i  lägenheten. Mannen greps senare på en buss på väg från brottsplatsen.

I tingsrätten nekade mannen till anklagelserna och någon brandorsak har inte kunnat fastställas. Men åklagaren hade ett vittne som kunde berätta att den misstänkte sagt att han hällt tändvätska på en soffa och tänt på Tingsrätten dömde därför mannen på indicier för grov mordbrand.

Vetlanda

Kortar straffet med två år

Tingsrättsdomen överklagades av mannen och Göta Hovrätt väljer att sänka straffet till fängelse i fyra år och sex månader.

Hovrätten ändrar rubriceringen av brottet från grov mordbrand till mordbrand av normalgraden. Domstolen menar att det vid tillfället inte fanns en stor risk för människors liv även om det fanns risk för att att människor skulle kunna komma till skada.

Hovrätten anser att brottet ligger nära att rubriceras som grov mordbrand med väljer ändå att rubricera som mordbrand av normalgraden, något som innebär kortare straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vetlanda

Mer i ämnet