Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Staffan Eklöf (SD) om varför han tycker att det är viktigt att avidentifiera jobbansökningar. Foto: Emma Johansson/SVT

SD-förslaget i Jönköping: Gör jobbansökningar till kommunen anonyma

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Jönköpings kommun har skrivit en motion om att alla jobbansökningar till anställningar inom kommunen ska vara anonyma. Målet är att minska diskriminering i anställningsprocessen.

– Vi anser att den som är bäst ska ha jobbet. Man ska inte by sig om kön, etnisk härkomst och ålder. Har man den ingången så finns ingen diskriminering, säger Staffan Eklöf (SD) som är ledamot i kommunfullmäktige i Jönköping.

Redan 2017 skrevs en liknande motion av partiet, men den röstades ner i fullmäktige. Nu tror Staffan Eklöf på att frågan har mognat och därför är aktuell att föra fram igen. förslaget är att prova på metoden för att sedan utvärdera.

Branschorganisationen Sveriges HR-förening har märkt av att ämnet är hett just nu och att det testas på sina håll.

– Ett exempel är en kommun som tog bort det personliga brevet och även använde en robot i sin rekryteringsprocess, de har märkt att de har fått fler ansökningar och ett bredare urval. Ett annat exempel är ett företag som använder AI i urvalsprocessen. Chefen jämför sedan sina toppkandidater med robotens, säger vd Lena Bjurner.

Lena Bjurner, vd för branschorganisationen Sveriges HR-förening, säger att intresset för ämnet är stort just nu. Foto: Emma Johansson/SVT

Vad tycker du om sådana metoder?

– Allt man kan göra för att skapa en så fördomsfri rekrytering som möjligt tycker jag är positivt. Men det är ingen vetenskap och verktyg ska testas ordentligt innan de tas ut i stor skala.

Motionen bereds just nu och väntas tas upp för beslut om några månader.

I klippet ser du en längre intervju med Staffan Eklöf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer