SD i Jönköping vill se striktare parkeringsregler för elsparkcyklar. Foto: SVT

SD:s nya förslag – hårdare krav för elsparkcyklar

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill se fasta parkeringar för elsparkcyklar och vill samtidigt ge kommunen rätt att debitera de som parkerar elsparkcyklarna fel. Nu har de lämnat in en motion till kommunfullmäktige i Jönköping.

Elsparkcyklar har blivit en allt vanligare företeelse på Jönköpings gator de senaste åren. Nu vill Sverigedemokraterna skärpa bestämmelserna kring var elsparkcyklar får parkeras och ge kommunen rätt att debitera de som parkerar på annan plats.

– Det ska vara lätt att göra rätt och dyrt att göra fel, säger Kristian Aronsson (SD).

Personerna bakom motionen, Johan Edvardsson och Kristian Aronsson, tar Frankrikes huvudstad Paris som exempel på en stad som inrättat särskilda parkeringsplatser för elsparkcyklar i olika kvarter. Lämnas elsparkcykeln utanför dessa zoner tickar debiteringen vidare för personen som hyrt sparkcykeln.

Problem för synnedsatta

Sverigedemokraterna skriver i sin motion att elsparkcyklarna idag innebär problem för personer i rullstol och de med synnedsättningar eftersom sparkcyklarna idag kan parkeras var som helst.

– Funktionshinderorganisationen har klagat på elsparkcyklarna sen de kom, något måste göras åt det. Elsparkcyklarna står idag parkerade diagonalt över cykelbanor, det hade aldrig tillåtits om det varit vanliga cyklar, säger Kristian Aronsson.

Han menar att kommunen behöver en större befogenhet att reglera framförandet och parkering av elsparkcyklar för att komma närmare en lösning på dagerns problem. Därför vill SD i Jönköping nu att kommunen utreder möjligheten för att anvisa och godkänna lämpliga parkeringsplatser för elsparkcyklar och utreder möjligheten att avgiftsbelägga dessa för uthyrningsföretagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.