Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du vad Jönköpings kommun kommer att göra för att få fler restauranger att följa coronarestriktionerna. Foto: SVT/TT

Serveringsställen slarvar med att följa coronarestriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Coronarestriktionerna på serveringsställena följs sämre nu än i somras. Det säger Jönköpings kommuns hälsoskyddschef, som berättar att över hälften av de serveringar som kontrollerades i fredags hade brister. Samtidigt ökar smittspridningen markant i kommunen.

På en presskonferens under onsdagen berättade Håkan Strid, miljö- och hälsoskyddschef i Jönköping, att kommunens kontrollanter noterat en del slarv i restaurangbranschen.

– Det har ökat väldigt mycket den senaste veckan, säger han.

Skärpta regler

För att motverka spridningen av covid-19 beslutade Folkhälsomyndigheten den 3 november om ändrade föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen som restauranger, caféer och nattklubbar. Beslutet innebär att storleken på ett sällskap begränsas till åtta personer. Är ett sällskap större måste det delas upp på flera bord med minst en meter emellan. Om ett serveringsställe vill anordna en konsert, eller liknande ska publiken sitta ner.

Men många serveringar följer inte dessa regler visar Jönköpings kommuns tillsyn. Kontrollerna visar också att efterlevnaden av myndigheternas riktlinjer blivit sämre sedan i somras.

I klippet hör du Håkan Strid berätta mer om slarvet på restaurangerna och hur kommunen nu gör för att få branschen att följa reglerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer