En bil försvinner från platsen när ridklubben dyker upp. Foto: SVT

Sexmöten i skogen stör ridskola

Uppdaterad
Publicerad

En skogsväg utanför Hyltena strax söder om Jönköping har blivit en mötesplats för personer som vill träffas och ha anonymt sex.

Ridklubben Volt har haft sitt stall utanför Hyltena i runt två års tid. Ridklubben riktar sig till funktionshindrade och bland ridskoleeleverna finns barn och vuxna med både psykiska och fysiska handikapp. Men ridklubben har ett problem. Den skogsväg där eleverna rider har blivit en mötesplats för en helt annan sort aktivitet – här träffas personer för att ha anonymt sex med varandra.

– Vi har ju inte sett det ”in action”, men vi ser ju på skräpet vad det är de gör här, säger Simone Lönander som jobbar på ridklubben.

Sexnästet i Hyltena

– Det har pågått under hela tiden vi har varit här och först trodde vi att det skulle lugna ner sig när de upptäckte att vi i ridklubben måste gå här. Men det har det inte gjort, säger Simone.

Flera besökare

Det handlar om en grusväg som slutar rakt ute i skogen. Den leder egentligen ingenvart men enligt Simone handlar det ändå om flera bilar som kör in på skogsvägen varje dag. Det rör sig om olika bilar vid olika tidpunkter, men många är återkommande.

När SVT Jönköping besöker platsen står det mycket riktigt flera bilar parkerade längs med vägen, men de försvinner snabbt när vi kommer dit. Spåren är dock tydliga: På båda sidor om vägen ligger porrtidningar, kondompapper, gamla våtservetter och annat skräp.  En bit in i skogen ligger flera gamla madrasser på marken och på trädgrenar och i buskar hittar vi diverse klädesplagg upphängda: strumpbyxor, behåar och spetstrosor. På en gren fem meter upp i en tall hänger en svart damstövel.

Upplevs som obehagligt

Förutom all nedskräpning så upplever man det från ridklubbens sida som obehagligt att det smyger främmande människor bland träden. Det har också hänt att hästarna blivit skrämda av personer som plötsligt dykt upp bland buskarna. Men Simone oroar sig mest för sina elever.

– Jag är ju rädd att eleverna ska få se något de inte ska få se när de är ute och rider.

Men kan inte ni bara välja en annan väg att rida på?

Nej, vi kan inte det. Vi behöver en stor väg så att man kan gå på varsin sida om hästen. Vi har elever som har jättedålig balans och de måste vi gå bredvid, säger Simone Lönander.

Men det är inte bara ridklubben som upplever situationen som störande, utan flera av de närboende har reagerat.

– Det slängs oerhört mycket skräp. Sen hittar man lappar där det söks kontakter; handskrivna lappar med diverse önskemål och saker som erbjuds. Det kanske inte är det man vill se när man går en söndagspromenad, säger Tor Olsson, som bor i närheten av platsen.

Tor har bott på vid Hyltena i åtta år, och enligt honom har sexträffarna skett hela tiden. Men för några år sedan gjordes det någon form av markarbeten i skogen och i samband med det breddades vägen och blev mer farbar. Sen dess har trafiken till platsen ökat avsevärt.

– Vill man vara amorös i naturen så får man gärna var det, för det är väl inget olagligt. Men man kan ju ta med sig skräpet därifrån när man åker, fortsätter han.

Bestämmer träff på nätet

Så varför träffas man just här? Ingen av besökarna vi tar kontakt med är intresserad av att prata med oss – förutom en man som inte säger sig veta något om en sexmötesplats. Fast jovisst, rykten har han hört. Själv är han där i andra ärenden.

Men på nätet är det relativt lätt att hitta information. På ett forum på nätet hittar vi flera kontaktannonser från personer som vill träffas i skogen Hyltena för att ha sex:

”Någon som är sugen på  att ses vid Hyltena för skönt sex idag? Hör av er i så fall!”

”Par, tjejer eller män. Sugna på dogging i vårvärmen vid Hyltena efter 15? Hoppas vi hörs och ses.”

Fenomenet är inte helt ovanligt och kallas även för dogging. Man bestämmer tid och plats för sex, gärna flera personer samtidigt som antingen bara tittar på eller själva deltar. Speciella doggingplatser finns över hela Sverige, bara i Jönköpings län ska det finnas flera stycken.

Vill ha vägen avstängd

Marken där skogsvägen går ägs dels av Sveaskog, och dels av Jönköpings kommun. Flera av de boende har varit i kontakt med kommunen för att få vägen avstängd, men hittills har man inte fått något gehör.

– Det är ingen väg som leder någonstans, och frågan är om man behöver ha tillgång till den med bil? frågar sig Tor Olsson.

Han får medhåll av ridklubben Volt, där vill man att kommunen sätter upp en bom för att hindra biltrafik.

– Då kanske vi får vara i fred och slippa allt skräp och all oro, säger Simone Lönander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexnästet i Hyltena

Mer i ämnet