I klippet ovan hör du vår reporter Linda Mathillas berätta om den sista förhandlingsdagen i Göta hovrätt. Foto: Mikael Fritzon/TT

Vetlandadådet: Stökig avslutning i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen avslutades hovrättsförhandlingen gällande våldsdådet i Vetlanda i mars. När slutanförandena hölls fortsatte åklagaren att yrka på livstids fängelse och livstids utvisning för den åtalade mannen.

Eksjö tingsrätt dömde i juli i år den 22-årige afghanske mannen till bland annat livstids fängelse för mordförsök i sju fall. Förhandlingen i hovrätten har gått snabbare. Bland annat för att inga målsägande har varit på plats. Alla förhör från tingsrätten har istället spelats upp för hovrätten.

Fick lämna rättssalen

Precis som under den första förhandlingsdagen, kunde den åtalade mannen inte heller under onsdagen följa ordningsreglerna. Han avbröt vid upprepade tillfällen rättegången och rättens ordförande bestämde då att han skulle lämna rättssalen för att istället följa rättegången i ett angränsade rum.

Våldsdådet i Vetlanda

Mannen har under hovrättsförhandlingen hävdat att han inte hade för avsikt att döda och att han hade demoner i kroppen den aktuella dagen.

Försvaret har ifrågasatt strafftiden. De vill hellre se ett tidsbestämt straff, men kammaråklagare Adam Rullman hävdar att antalet brott, totalt sju angrepp, talar för livstid.

Dom väntas den 12 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet