Foto: SVT

Sista rättegångsdagen om mordet på en restaurang i Nässjö

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen hålls den sista av fyra rättegångsdagar i Eksjö tingsrätt om mordet på en man i 25-årsåldern på en restaurang i Nässjö.

Mordet inträffade i januari på en restaurang i centrala Nässjö. En man knivhöggs till döds i restaurangens kallförråd och en stund senare greps en man i 45-årsåldern sedan han själv larmat SOS.

Mannen står nu inför rätta i Eksjö tingsrätt och under tisdagen hölls slutpläderingarna från försvaret och åklagaren.

Nässjö

Dagen inleddes dock med ett sista vittnesförhör.

Vittnet redogjorde för att den åtalade mannen senaste tiden mått dåligt och sovit dåligt. Dagarna innan mordet hade han inte sovit alls. Vittnet berättade även att mannen kunde bli väldigt arg.

Hävdar självförsvar

Under förhöret visade den åtalade mannen inga känslor utan tittade ner i bordet framför sig.

Efter förhöret med det sista vittnet höll åklagaren ett kompletterande förhör med den misstänkte och frågade bland annat om kniven som han tog med sig till kallförrådet.

Den misstänkte fortsätter att hävda självförsvar och menar att han utsattes för våld i kallförrådet av den nu döde.

– Jag hade brutna revben och ont i höften, säger mannen.

Hans historia ifrågasattes av Petra Schöniger, kammaråklagare, som menar att skadorna inte kunde uppvisas i samband med att han greps av polis.

Istället frågade hon om det inte var så att han fick skadorna när han föll ur sängen på häktet. Detta tillbakavisades av den åtalade.

Yrkar på ett långt fängelsestraff

Efter lunch inledde åklagaren sin slutplädering. Petra Schöniger menar att bråk om en bostad ligger bakom mordet och att mannen i 45-årsåldern i vredesmod begett sig till kallförrådet och där dödat mannen i 25-årsåldern.

Hon menar att rättsintyg inte stämmer överens med den historia den åtalade levererat om att han skulle ha handlat i nödvärn.

– Det har varit frågan om flera kraftiga knivhugg och det talar emot bilden, att han agerat i självförsvar, säger Petra Schöniger i rätten.

Åklagaren menar att han handlat med uppsåt att döda och yrkade på att mannen ska dömas för mord och inte dråp, ett straffvärde som uppgår till 18 års fängelse.

Mannens advokat Mikael Svegfors anser han handlat i nödvärn och att åtalet mot mannen ska ogillas eller att han ska dömas för vållande.

– Vi har helt motsatt inställning. Här är det min klient som blivit angripen på ett ganska våldsamt sätt och gjort allt han kunnat för att försvara sig, säger Svegfors.

Tingsrätten beslutade efter rättegången att mannen ska vara fortsatt häktad fram tills domen faller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nässjö

Mer i ämnet