Ulf Dahlberg är en av de poliser som under ett par dagar har kontrollerat sjötrafiken längs Vätterstranden. Hör honom berätta om hur insatsen gick i klippet. Foto: Johannes Tolf / SVT

Sjöpoliser gjorde planerad insats längs Vätterstranden

Uppdaterad
Publicerad

I ett par dagar har sjöpoliser från Göteborg varit på plats längs Vätterstranden i Jönköping för att kontrollera sjötrafiken. Sedan den 12 juli är det inte tillåtet att köra motorbåt eller vattenskoter närmare stranden än 300 meter.

Enligt Anders Lundmark, yttre befäl i Jönköping, görs insatsen för att skapa trygghet.

– Vi vill att våra badgäster och strandbesökare ska känna sig trygga och inte bli störda av att någon kör för nära eller för fort.

Är det många som missköter sig?

– De allra flesta sköter sig bra men det är ett par som kastar skugga över resten. Det kan räcka att en kör väldigt illa så störs många.

Från Göteborg

Eftersom det inte finns några sjöpoliser i Jönköpings län har hjälp tagits in från Göteborg till den planerade insatsen.

– Vi är på plats med en båt och en skoter, säger Ulf Dahlberg, sjöpolis.

Han ser ett behov av att vara mer i de större sjöarna, men menar att det är en resursfråga.

– Det kan man tycka i stort att polisen behöver mer resurser. Vi har ju många stora sjöar, men samtidigt måste man ha en begränsning också.

Starta klippet för att höra resultatet av insatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.