Foto: Anders Wiklund / TT

Sju åtalas för bedrägerier i mångmiljonklassen

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt sju personer åtalas vid Jönköpings tingsrätt för bedrägerier till ett värde av över 4 miljoner kronor. Personerna ingår i samma härva och har bland annat sålt fordon och maskiner utan att leverera samt gjort upp köp utan att betala.

Brotten har begåtts i hela Sverige, från Arvidsjaur i norr till Ystad i söder, och flera av dem i Jönköpings kommun. Enligt åtalet har de sju personerna i varierande grad deltagit i brott som bland annat rör grovt bedrägeri, bedrägeri och övergrepp i rättssak.

De inblandade är sex män i åldrarna 35-74 år samt en kvinna i 30-årsåldern. Hon åtalas för medhjälp till bedrägeri och penningtvättbrott.

Hot om våld

Brotten har till största delen begåtts under år 2015. Vid ett tillfälle har en av de åtalade lurat en privatperson att överlämna en båt värd 1.3 miljoner kronor. Något slutlig betalning för båten kom aldrig. Ägaren varnades sedan att göra polisanmälan genom hot om våld.

Vid ett annat tillfälle lurade fyra av de åtalade männen till sig en husvagn. Säljaren fick aldrig de 135.000 kronor han sålt vagnen för. Och en kvinna sålde en husbil värd 425.000 som hon aldrig fick full betalning för.

Pengar tvättades

Enligt åtalet rör bluffaffärerna allt från bilar till skogsmaskiner och husvagnar. En del av pengarna har sedan tvättats bland annat genom att sättas in på andra personers konton.

Rättegången i Jönköpings tingsrätt beräknas pågå i 9-10 dagar. Något datum för förhandling är ännu inte satt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.