Sju av nio kommuner som visat intresse för ett nytt fängelse ligger i Jönköpings län. Foto: TT

Sju kommuner i Jönköpings län är med i kampen om nytt fängelse

Uppdaterad
Publicerad

2028 så ska en ny kriminalvårdsanstalt stå klar i Östergötlands- eller Jönköping län. Kriminalvården gick tidigare i år ut och pejlade intresset hos kommuner i de båda regionerna och nio kommuner har nu visat intresse. Sju av dessa ligger i Jönköpings län.

Aneby, Eksjö, Jönköping, Nässjö, Tranås, Vaggeryd och Värnamo i Jönköpings län och Boxholm och Norrköping i Östergötland är samtliga intresserade av att få en etablering av en ny kriminalvårdsanstalt. Den nya anstalten kommer att ge cirka 300 nya arbetstillfällen och ha plats för cirka 400 intagna.

– Det är glädjande att se att så många kommuner vill vara med i vårt arbete att göra Sverige tryggare och säkrare, säger Magnus Petersson, chef för Kriminalvårdens fastighetsenhet.

Kriminalvården ska nu fortsätta att utreda förutsättningarna för etablering i dessa nio kommuner. Bland annat bedöms tillgången till lämplig mark, infrastruktur och möjligheten att rekrytera tillräckligt många medarbetare i de kommuner som ställer sig positiva till etableringen.

SVT har tidigare varit i Aneby där intresset för ett fängelse är stort, se klipp nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.