Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har de som köpte solcellsbatterier förra året rätt till skatteavdrag? – Hör vad som gäller i videoklippet Foto: TT

Skatteverket: Detta gäller för solcellsbatterier – om du vill sälja el

Uppdaterad
Publicerad

Villaägare med solcellsbatterier – som kan lagra el som solcellerna producerar – har kunnat tjäna en bra peng på att hyra ut sina batterier.

Men vilka skatteavdrag får man göra om man vill sälja sin lagrade el? Skatteverket kommer med ett tydligt besked.

Tidigare har både privatpersoner och företag som köper solcellsbatterier för att lagra el, fått ett skatteavdrag på 50 procent av inköpskostnaden, dock max 50 000 kronor.

Batterierna har man sedan kunnat hyra ut och tjäna pengar på. En del har tjänat ett par tusenlappar i månaden. Men Skatteverket har nu sagt att man inte ska kunna få både ett skatteavdrag samt tjäna pengar på samma produkt.

– Vi anser att lagen som den är utformad är väldigt tydlig med att om man vill ha skattereduktion för batterier så ska man använda dem till att lagra egenproducerad el, det är därför man får så hög skattereduktion. Om man har tänkt att använda dem till annat också så kan man inte få skattereduktion, säger Pia Blank Thörnroos som är skattejurist på Skatteverket.

Branschen vill ha besked

SVT Nyheter Jönköping har tidigare rapporterat om att företag i solcellsbranschen menar att reglerna kring vilken skattereduktion som gäller är otydliga.

Men Skatteverket har klara besked kring reglerna – hör vad som gäller i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.